Les Jornades sobre Mineria i Territori que Promineria ha organitzat amb la col·laboració de l’EPSEM han comptat amb les conferències de Joan Carles Melgarejo i Enrique Morillas. Van tancar el 7 de juliol amb una taula rodona sobre ‘Mineria i Territori’ de la qual en van predre part l’alcalde de Sallent, David Saldoni; el responsable de mineria i matèries extractives de CCOO a Catalunya, Adrián Álvarez; i el director del Departament d’Enginyeria Minera i Recursos Naturals de l’EPSEM, Josep Oliva. La moderació del debat va anar a càrrec del director del Centre Tecnològic de Manresa, Joan de Pablo.
Al final de la taula rodona, Promineria va presentar un petit audiovisual que recull el treball que la plataforma ha estat fent des que es va començar a gestar, com a moviment de base transversal, així com els objectius i paper que pretén jugar en el futur: donar a conèixer el valor de comptar amb un recurs natural que no es pot deslocalitzar, d’una banda; i defensar els projectes vinculats a la mineria com a eix fonamental de l’evolució del teixit socioecònmic de la comarca, d’una altra. Però la raó de ser de Promineria durant aquests primers nou mesos de vida ha estat esdevenir l’interlocutor entre la mineria i la societat “entre allò que es veu i allò que no sovint s’explica; seguint el símil entre el subsòl i la superficie”, tal com recull el video.
Finalitzat el passi del video, va tenir lloc l’acte de cloenda que va comptar amb la participación del president de la Cambra de Comerç de Manresa, Pere Casals, i del secretari d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, Pere Torres. La intervenció del president de la Cambra es va centrar en destacar el paper que la mineria ha jugat en el desenvolupament del Bages en termes com la formació destinada “a preparar professionals que donaran més competitivitat a les empreses del territor” o el salt endavant que el projecte miner permetrà fer en l’àmbit de les infraestructures. Casals va cloure la seva intervenció fent una crida al diàleg i a no abandonar-lo sota cap concepte especialment entre aquelles més reticents perquè, segons el president de la Cambra de Comerç, “tot al final és reconduïble amb sentit comú i ganes de parlar-ne”.
Per la seva banda, el secretari d’Empresa i Ocupació, Pere Torres, va demanar un acord social “explícit” per tal de garantir una visió a mig i llarg termini que faci possible el desplegament i consolidació d’un pla nacional d’industrialització a llarg termini, basat en la col·laboració entre administració pública i l’empresa i en un “canvi d’actitud” que prengui com a referència “la transparencia i l’esforç d’explicar-se” de totes les parts, procés que, segons va asegurar el secretari general, “ja s’està produint des de fa molt temps amb Iberpotash”.