La Generalitat i ICL Iberia signen un conveni per garantir el futur de la mineria del Bages i posar fi als passius històrics ambientals

Al centre de la imatge, els consellers en funcions Santi Vila i Felip Puig han rubricat l'acord amb els responsables de l'empresa.
Al centre de la imatge, els consellers en funcions Santi Vila i Felip Puig han rubricat l'acord amb els responsables de l'empresa.

Al centre de la imatge, els consellers en funcions Santi Vila i Felip Puig han rubricat l’acord amb els responsables de l’empresa.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, han signat aquest matí un conveni  amb el president executiu d’ICL Iberia, José Antonio Martínez Álamo, i el secretari del Consell d’Administració d’ICL Iberia, Joan Güell, per tal de garantir el futur de la mineria del Bages, tot posant fi als passius ambientals històrics.
 
El conveni estableix que l’activitat minera que la filial d’aquesta empresa, Iberpotash, duu a terme al Bages és d’interès públic i estratègic pels seus efectes multiplicadors per a l’economia del país. El futur de la mineria del Bages, però, passa necessàriament per l’anomenat pla Phoenix, plantejat com l’eina que permetrà, en un escenari global, seguir desenvolupant i incrementant l’activitat d’aprofitament dels recursos naturals de la conca potàssica catalana.
Es tracta, també, d’un projecte industrial tractor pel territori, de manera que pot permetre el creixement de noves activitats al país pel seu efecte multiplicador d’activitat econòmica.
A partir d’aquestes constatacions, els principals punts que estableix el conveni són:
1.    Manteniment dels compromisos d’inversió i d’ocupació: ICL concretarà, dins del 2015, els seus compromisos d’inversió addicionals per al període 2016-2018. A més, ICL es compromet a mantenir l’impacte econòmic a la comarca del Bages, consolidar els actuals nivells d’ocupació i desenvolupar-los a mesura que el pla estratègic es vagi implementant.
2.    Restauració del Cogulló: La filial d’ICL, Iberpotash, S.A., plantejarà abans del 31 de desembre de 2015 la restauració definitiva del Cogulló. Es fixa el 2065 com la data límit per a la seva completa restauració, que comportarà l’eliminació del material salí acumulat. Es reconeix que la dissolució del material i la seva evacuació a mar ha de ser una de les solucions contemplades, a més de la comercial. A tal efecte, es posa de manifest la necessitat de millorar l’actual col·lector de salmorres i garantir els cabals d’aigua adequats.
3.    Millora del col·lector de salmorres: S’acorda constituir un grup de treball específic entre ICL i la Generalitat de Catalunya per a proposar les condicions tècniques i econòmiques per a la disponibilitat d’aigua i la utilització de l’actual col·lector de salmorres un cop millorat, essent a càrrec de l’empresa la contribució de les quantitats proporcionals que corresponguin.
4.    Aprovació del PDU: Per la seva banda, la Generalitat aprovarà i publicarà el Pla Director Urbanístic (PDU) dels municipis de mineria potàssica del Bages abans del 31 de desembre de 2016. El PDU atendrà als principis de sostenibilitat econòmica, social i ambiental per a determinar:
a.    Les zones en què es podran desenvolupar les diferents activitats vinculades al pla Phoenix.
b.    El tancament progressiu i compassat de les instal·lacions existents a Balsareny/Sallent i la possibilitat d’adoptar mesures transitòries per afavorir un trasllat definitiu a Súria amb plenes garanties d’ocupació i d’impacte econòmic.
c.    La transformació de l’actual zona minera de Balsareny/Sallent un cop cessi l’activitat extractiva.
5.    Tancament progressiu i compassat de l’activitat minera a Sallent:  ICL s’obliga a procedir a un tancament compassat i progressiu de l’activitat extractiva de Balsareny/Sallent, que tindrà en compte el límit temporal màxim del 30 de juny del 2017 establert actualment per als abocaments al dipòsit salí del Cogulló. En aquest sentit, l’empresa presentarà a la Generalitat el seu pla de cessament per a l’activitat a Sallent en termes d’operacions i d’ocupació laboral fins el moment del trasllat definitiu de l’activitat a Súria.
6.    Impuls d’un àrea d’activitat industrial estratègica a Balsareny/Sallent: Per últim, ICL impulsarà conjuntament amb la Generalitat i d’acord amb la demanda empresarial per ubicar-se a la zona, la implementació d’una àrea d’activitat econòmica estratègica, vinculada principalment a la promoció de la indústria.

Ús de cookies

Aquest lloc web utiliza cookies tècniques, de personalització i d'anàlisi, pròpies i de tercers, per tal de facilitar la navegació i analitzar-ne les estadístiques d'ús. Si es continua navegant, es considera que se n'accepta la Política de cookies política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies